ECLI:NL:TNORDHA:2018:1 Kamer voor het notariaat Den Haag 17-44

ECLI: ECLI:NL:TNORDHA:2018:1
Datum uitspraak: 24-01-2018
Datum publicatie: 16-02-2018
Zaaknummer(s): 17-44
Onderwerp: Overig
Beslissingen: Klacht niet-ontvankelijk
Inhoudsindicatie: Herzieningsverzoek van wrakingsbeslissing

beslissing

Kamer voor het Notariaat in het ressort Den Haag

Wrakingskamer

Datum beslissing: 24 januari 2018.

Klacht nr. 17-44

Beslissing op het schriftelijk verzoek tot wraking ingevolge artikel 100 van de Wet op het notarisambt in de zaak van:

[klaagster[

wonende te [vestigingsplaats],

(verder te noemen: verzoekster),

kennelijk strekkende tot herziening van de beslissing van de wrakingskamer van de Kamer voor het notariaat in het ressort Den Haag van 14 september 2016 in de zaak met nummer 16-19.

1. De voorgeschiedenis, de loop van de procedure en het standpunt van verzoekster

Bij beslissing van 14 september 2016 heeft de wrakingskamer van de Kamer voor het notariaat het verzoek van klaagster tot wraking van mr. C.M. Wiertz-Wezenbeek (voorzitter van de Kamer voor het notariaat in het ressort ’s-Hertogenbosch) en mr. L.J.M. Teunissen (notarislid van de Kamer voor het notariaat in het ressort ’s-Hertogenbosch) afgewezen.

Van die wrakingskamer maakte mr. L.G. Vollebregt (hierna: mr. Vollebregt) als lid deel uit.  

Bij brief van 3 juli 2017 heeft verzoekster een verzoek tot herziening van de wrakingsbeslissing van 14 september 2017 ingediend alsmede een verzoek tot heropening van de klacht met nummer 16-19. Op 5 juli 2017 heeft verzoekster een aanvulling gestuurd. 

Klaagster stelt dat mr. Vollebregt onbevoegd was om deel uit te maken van de wrakingskamer.

Op 20 december 2017 vond de mondelinge behandeling plaats van het verzoek tot herziening van de wrakingsbeslissing. Hoewel klaagster behoorlijk was opgeroepen om aanwezig te zijn bij de zitting van 13.30 uur, heeft de wrakingskamer geconstateerd dat zij om 13.50 uur nog steeds niet was verschenen. De wrakingskamer heeft derhalve het herzieningsverzoek behandeld buiten aanwezigheid van verzoekster.

2. De beoordeling

2.1. De vraag die allereerst ter beantwoording voorligt is of herziening kan worden gevraagd van de wrakingsbeslissing. De wrakingskamer overweegt als volgt.

2.2. In artikel 100 van de Wet op het notarisambt (Wna) is titel IV van het Vierde Boek van het Wetboek van Strafvordering (Sv.) van overeenkomstige toepassing verklaard op de klachtprocedure bij de Kamer voor het notariaat.

In artikel 515 Sv. is bepaald dat tegen de beslissing op het wrakingsverzoek geen rechtsmiddel open staat. Dat is ook de vaste lijn van de jurisprudentie: tegen de beslissing in een incident tot wraking is generlei hogere voorziening toegelaten (o.a. Hoge Raad 22 januari 1999, NJ 1999/243 en Hoge Raad 26 januari 2001, NJ 2001/177 met betrekking tot het gelijkluidende artikel 32 lid 5 Rv. (oud)).

2.3. Dat is niet anders voor het buitengewone rechtsmiddel van herziening. Er bestaat dan ook geen mogelijkheid om herziening te vragen van een beslissing op een verzoek tot wraking.

2.4. Voor zover verzoekster in haar bijlage bij de brief van 3 juli 2017 met de zinsnedes ‘dat de wrakingskamer zodanig essentiële vormen niet in acht heeft genomen dat van een eerlijke en onpartijdige behandeling niet kan worden gesproken’ heeft willen betogen dat het rechtsmiddelenverbod zou moeten worden doorbroken, overweegt de wrakingskamer dat die doorbreking ziet op de gewone rechtsmiddelen, zoals hoger beroep, maar niet op het buitengewone en niet wettelijk geregelde rechtsmiddel van herziening. Ook dat leidt derhalve niet tot ontvankelijkheid van verzoekster in haar herzieningsverzoek.

2.5. De wrakingskamer zal verzoekster niet-ontvankelijk verklaren in haar herzieningsverzoek. Aan een inhoudelijke beoordeling van dat verzoek komt de wrakingskamer dan ook niet toe.

3. De beslissing

De wrakingskamer :

-          verklaart verzoekster niet-ontvankelijk in haar verzoek.

Deze beslissing is gegeven door mrs. G.H.M. Smelt, R.R. Roukema, R.J. Groenhof, H.M. Kolster en R.B. van der Horst, in tegenwoordigheid van mr. F.S. Pietersma-Smit, secretaris.