ECLI:NL:TGDKG:2018:61 kamer voor gerechtsdeurwaarders Amsterdam C/13/614732 / DW RK 16/966

ECLI: ECLI:NL:TGDKG:2018:61
Datum uitspraak: 08-05-2018
Datum publicatie: 23-05-2018
Zaaknummer(s): C/13/614732 / DW RK 16/966
Onderwerp: Ambtshandelingen (art. 2 Gdw)
Beslissingen: Waarschuwing
Inhoudsindicatie: De gerechtsdeurwaarder heeft het gelegde derdenbeslag niet binnen de wettelijke termijn van acht dagen aan klager betekend. Klacht gegrond met maatregel van waarschuwing.

KAMER VOOR GERECHTSDEURWAARDERS TE AMSTERDAM

Beslissing van 8 mei 2018 zoals bedoeld in artikel 43 van de Gerechtsdeurwaarderswet inzake de klacht met nummer C/13/614732 / DW RK 16/966 ingesteld door:

[  ],

wonende te [  ],

klager,

gemachtigde: [  ] (bewindvoerder),

tegen:

[  ],

gerechtsdeurwaarder te [  ],

beklaagde,

gemachtigde: mr. [  ].

Ontstaan en loop van de procedure

Bij klachtenformulier met bijlagen, ingekomen op 2 september 2016, heeft klager een klacht ingediend tegen beklaagde, hierna: de gerechtsdeurwaarder. Bij verweerschrift, ingekomen op 11 oktober 2016, heeft de gerechtsdeurwaarder gereageerd. Bij e-mail van 26 februari 2018 heeft de gerechtsdeurwaarder zijn verweerschrift aangevuld. De klacht is behandeld ter openbare terechtzitting van 27 maart 2018 waar de gemachtigden van klager en de gerechtsdeurwaarder zijn verschenen. Van de behandeling ter zitting zijn aantekeningen gemaakt. De uitspraak is bepaald op 8 mei 2018.

1. De feiten

Uitgegaan wordt van de volgende feiten en omstandigheden:

-           Bij vonnis van 19 september 2014 van de kantonrechter te [  ] is klager veroordeeld tot het betalen van een geldbedrag.

-           Het vonnis is bij exploot van 24 oktober 2014 aan klager betekend met gelijktijdig bevel aan de inhoud te voldoen.

-           Op 10 februari 2015 heeft de gerechtsdeurwaarder executoriaal derdenbeslag onder [  ] ten laste van klager gelegd.

-           Bij brief van 3 maart 2015 heeft de gerechtsdeurwaarder de verklaring derdenbeslag aan klager verzonden.

-           Bij exploot van 5 maart 2015 heeft de gerechtsdeurwaarder het proces-verbaal van het derdenbeslag aan klager betekend.

2. De klacht

Klager beklaagt zich er samengevat over dat de gerechtsdeurwaarder:

a: het ten laste van hem gelegde beslag te laat aan hem heeft betekend;

b: weigert dit beslag op te heffen.

3. Het verweer van de gerechtsdeurwaarder

De gerechtsdeurwaarder heeft de klacht gemotiveerd weersproken. Voor zover van belang wordt hierna op dat verweer ingegaan.

4. De beoordeling van de klacht

4.1 De gerechtsdeurwaarder, waarnemend gerechtsdeurwaarder, toegevoegd gerechtsdeurwaarder, kandidaat-gerechtsdeurwaarder en degene die is toegevoegd in het kader van de stageverplichting bij de in artikel 25, eerste lid, bedoelde opleiding, zijn aan tuchtrechtspraak onderworpen ter zake van enig handelen of nalaten in strijd met enige bij of krachtens deze wet gegeven bepaling en ter zake van enig handelen of nalaten dat een behoorlijk gerechtsdeurwaarder, waarnemend gerechts-deurwaarder, toegevoegd gerechtsdeurwaarder of kandidaat-gerechtsdeurwaarder niet betaamt. Ter beoordeling staat of de handelwijze van de gerechtsdeurwaarder een tuchtrechtelijk verwijtbare gedraging in de zin van dit artikel oplevert.

4.2 Op grond van artikel 475i Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering (Rv) dient een proces-verbaal van het leggen van beslag binnen acht dagen aan de geëxecuteerde te worden betekend. De gerechtsdeurwaarder heeft het proces-verbaal van het derdenbeslag eerst drie weken na het gelegde beslag aan klager betekend. Dit is in strijd met de wettelijke bepaling. De klacht is terecht voorgesteld.

4.3 Ten aanzien van het verzoek van klager om het beslag op te heffen dient klager zich tot de voorzieningenrechter te wenden.

4.4 Op grond van het voorgaande wordt beslist als volgt.

BESLISSING

De Kamer voor Gerechtsdeurwaarders:

-        verklaart de klacht ten aanzien van klachtonderdeel a gegrond;

-        verklaart de klacht ten aanzien van klachtonderdeel b ongegrond;

-        legt de gerechtsdeurwaarder voor het gegronde deel van de klacht de maatregel van waarschuwing op.

Aldus gegeven door mr. M. Nijenhuis, plaatsvervangend-voorzitter, en

mr. Ch.A. van Dijk en mr. J.M. Wisseborn, leden, en uitgesproken ter openbare terechtzitting van 8 mei 2018, in tegenwoordigheid van de secretaris.

Tegen deze beslissing kan binnen dertig dagen na dagtekening van verzending van het afschrift van de beslissing, hoger beroep worden ingesteld bij het gerechtshof Amsterdam, Postbus 1312, 1000 BH Amsterdam.