ECLI:NL:TADRARL:2018:54 Raad van Discipline Arnhem-Leeuwarden 17-345

ECLI: ECLI:NL:TADRARL:2018:54
Datum uitspraak: 05-02-2018
Datum publicatie: 04-04-2018
Zaaknummer(s): 17-345
Onderwerp: Wat een behoorlijk advocaat betaamt, subonderwerp: Wat in het algemeen niet betaamt
Beslissingen:
Inhoudsindicatie: Klager stelt dat de voorzitter zijn klacht ten onrecht kennelijk ongegrond heeft verklaard. De klacht tegen verweerster is wel degelijk gegrond. Verweerster heeft het vertrouwen in de advocatuur geschaad door te liegen onder ede tijdens het getuigenverhoor bij de rechtbank. Omdat niet is komen vast te staan dat verweerster gelogen heeft is de klacht terecht kennelijk ongegrond verklaard en ook het verzet ongegrond.

Beslissing van de raad van discipline in het ressort Arnhem-Leeuwarden

van 5 februari 2018

in de zaak 17-345

naar aanleiding van het verzet tegen de beslissing van de voorzitter van de raad van discipline van 5 juli 2017 op de klacht van:

klager

tegen:

verweerster

1.    VERLOOP VAN DE PROCEDURE

1.1    Bij brief van 3 januari 2017 heeft klager zich bij de deken van de Orde van Advocaten in het arrondissement Noord-Nederland beklaagd over verweerder.

1.2    Bij brief aan de raad van 8 mei 2017 met kenmerk 2017 KNN005, door de raad ontvangen op 9 mei 2017, heeft de deken de klacht ter kennis van de raad gebracht.

1.3    Bij beslissing van 5 juli 2017 heeft de voorzitter van de raad (hierna: de voorzitter) de klacht kennelijk ongegrond verklaard, welke beslissing op 5 juli 2017 is verzonden aan klager.

1.4    Bij brief van 15 juli 2017 door de raad ontvangen op 18 juli 2017, heeft klager verzet ingesteld tegen de beslissing van de voorzitter.

1.5    Het verzet is behandeld ter zitting van de raad van 3 november 2017 in aanwezigheid van klager en verweerster.

1.6    De raad heeft kennisgenomen van de beslissing van de voorzitter waarvan verzet en van de stukken waarop de beslissing blijkens de tekst daarvan is gegeven, alsmede van het verzetschrift van klager van 15 juli 2017.

1.7    Tijdens de zitting van 3 november 2017 heeft klager de gehele raad gewraakt. De behandeling van het verzet is daarop geschorst.

1.8    Na heropening van de zitting heeft de raad te kennen gegeven besloten te hebben het wrakingsverzoek niet in behandeling te nemen omdat een gehele raad gewraakt is wat volgens het wrakingsprotocol kan leiden tot het buiten behandeling laten en voorts een volgend wrakingsverzoek niet in behandeling te zullen nemen wegens misbruik van recht.

1.9    Na afloop van de behandeling heeft de raad besloten het wrakingsverzoek toch in behandeling te zullen nemen.

1.10    Bij beslissing met nummer 17-880 van 11 december 2017 is het wrakingsverzoek door de wrakingskamer afgewezen.

2.    FEITEN EN KLACHT

2.1    Voor een weergave van de vaststaande feiten en de omschrijving van de klacht verwijst de raad naar de beslissing van de voorzitter. Tegen die weergave komt klager in verzet niet op.

3.    VERZET

De gronden van het verzet houden, zakelijk weergegeven, het volgende in:

3.1    Verweerster heeft het vertrouwen in de advocatuur geschaad door te liegen onder ede tijdens het getuigenverhoor bij de rechtbank Noord-Nederland.

4.    BEOORDELING

4.1    De raad is van oordeel dat de voorzitter bij de beoordeling de juiste maatstaf heeft toegepast en voorts acht heeft geslagen op alle relevante omstandigheden van het geval. Naar het oordeel van de raad kunnen de door klager aangevoerde gronden niet slagen en heeft de voorzitter de klacht terecht en op juiste gronden kennelijk ongegrond bevonden.

4.2    Nu het verzet van klager tegen de beslissing van de voorzitter ook overigens geen nieuwe gezichtspunten oplevert is er geen plaats voor verder onderzoek naar de klacht en moet het verzet ongegrond worden verklaard.

BESLISSING

De raad van discipline:

verklaart het verzet ongegrond.

Aldus gewezen door mr. F.P. Dresselhuys-Doeleman, voorzitter, mrs. F. Klemann, M.A. Pasma, E.A.C. van de Wiel, P.S. van Zandbergen, leden, bijgestaan door mr. J.M.G. Kuin-van den Akker als griffier en uitgesproken in het openbaar op 5 februari 2018.

griffier    voorzitter

Verzonden d.d. 5 februari 2018